Paleis Soestdijk: Nationale Portretprijs 2017

Foto: Frans Koppelaar

Voor Paleis Soestdijk interviewde ik in april 2017 vier bevlogen schilders die zijn genomineerd voor de Nationale Portretprijs 2017.

Hendrik Elings

Eerst twijfelde de Friese schilder Hendrik Elings wel of hij het portret zou insturen voor de Nationale Portretprijs 2017; was het portret van zijn vader, een Alzheimerpatiënt, misschien niet te confronterend? Aan de andere kant; er zijn natuurlijk heel veel mensen die direct of indirect met de ziekte te maken hebben, of hebben gehad: “Misschien is het goed als mensen kunnen zien hoe ik er als schilder mee om kon gaan. Het schilderij is zowel een eerbetoon aan mijn vader, als een vorm van rouwverwerking. Ik hoop dat andere mensen er iets in herkennen, en wellicht troost in kunnen vinden.” Lees verder

 

Suzan Schuttela